Skip to main content

Svensk detaljhandel fortsatt stark i Europa

 

Enligt den nyligen utkomna retail-rapporten från Jones Lang LaSalle fortsätter Sverige att ligga i täten vad gäller den ekonomiska utvecklingen bland Europas länder. Enligt de senaste prognoserna från Oxford Economics kommer detaljhandeln att växa 2,6 procent per år under perioden 2014 till 2017 i Sverige, jämfört med 1,3 procent i snitt för resten av västeuropeiska länder.
Ekonomisk stabilitet och gynnsam tillväxt, med ökad konsumtion som följd, lockar nya aktörer att etablera sig i Sverige. Några aktuella exempel är Apple, Sephora och brittiska leksakskedjan Hamley's som alla gjorde entré på svenska marknaden under 2012.

Många handlare söker sig i högre grad till attraktiva lägen, mycket till följd av den ökade internethandeln som sätter press på de fysiska butikerna. Behovet av att exponera sitt sortiment på A-lägen i högt befolkade områden har ökat kraftigt, inte bara i Sverige utan även på andra europeiska marknader. Därför har också hyrorna ökat mer i A-lägen än i B-lägen.

Majoriteten av de shoppingcenter som nyligen öppnat, eller väntas göra det inom kort handlar om vidareutvecklingar och utbyggnader av befintliga etableringar. Några helt nya gallerior värda att nämnas är nyöppnade Emporia i utkanten av Malmö, som med sina 200 butiker på 68 000 kvadratmeter hör till de största i landet. Hösten 2015 öppnas även det som kommer att bli Skandinaviens allra största; Mall of Scandinavia i anslutning till nationalarenan Friends Arena i Solna.

Den starka positionen för svensk retail märks även på transaktionsvolymerna för retailfastigheter. Under 2012 var volymen 50 procent högre än de fyra senaste åren. 80 procent av andra halvårets affärer 2012 involverade internationella aktörer, som lockas av Sveriges stabila ekonomi och bevisligen likvida marknad. 2012 låg Sverige trea i Europa vad gäller volymer på fastighetsaffärer inom retail, efter Storbritannien och Tyskland. Anmärkningsvärt då Sveriges befolkning på 9,6 miljoner är att anses som relativt liten.