Skip to main content

Det är vi som är Butikerna – serie som presenterar våra medlemsorganisationer

SVAF 450

Med start i detta nummer av vårt nyhetsbrev så kommer vi att presentera våra medlemsorganisationer och dess företrädare. Först ut och Sigbjörn Ryo och SVAF.
(Foto: Lars Epstein) 

 

Organisationen:

Svenska Antikvariatföreningen (SVAF). Vi handlar med böcker och grafik från alla tider.

Föreningen grundades 1936 och blev en av de första att också starta den internationella organisationen International League of Antiquarian Booksellers (ILAB) 1947. Årsmötet i mars varje år väljer en styrelse med säte i Stockholm.

Ansökan om medlemskap måste ske med tre faddrar och att man skall vara känd inom branschen för sina kunskaper, ärlighet och skötsamhet.

Sedan några år har vi ett fast kansli i Stockholm, där vi också har lager för vår utställningsverksamhet och ett gemensamt lager av förpackningar.

Personen:

Mitt namn är Sigbjörn Ryö och jag är ordförande. Jag har arbetat i branschen under 43 år. Övertog företaget efter min far Sten Ryö 1977, i dag finns vi under namnet Ryös Antikvariat AB på Kungsholmen i Stockholm.

En lite lustig historia om hur det hela började: Min far passerade ett antikvariat på Malmskillnadsgatan i Stockholm 1952, där låg en lapp i ett av fönstren "TILL SALU". Han gick in, förhandlade och köpte antikvariatet. Återkommen till sitt arbete sade han upp sig. I och med rivningen av Klara flyttade vi 1961 till Arsenalsgatan, nu mera Bukowskis stora visningslokal.

1977 flyttade jag verksamheten till Hantverkargatan, och där finns jag fortfarande kvar i samma lokal efter 36 år och flera ombyggnader.

Mitt engagemang i SVAF startade redan 1971 och har varit ordförande i tre omgångar genom åren.

Våra medlemmar:

Föreningens medlemsantal är i dag 55 aktiva och 3 vilande företag. 49 av dessa finns också med på vår gemensamma sökmotor www.antikvariat.net som samordnar försäljningen från ett stort antal antikvariat i Danmark, Norge och Sverige. Vikten av en fungerande näthandel har under de senaste åren blivit mer och viktig, då den öppna bokhandeln tappar. Våra medlemmar är utspridda från Boden i norr till Ystad i söder, se www.svaf.se.

De viktigaste frågorna som vi jobbar med idag?

Dagsaktuella branschfrågor är vår sökmotor, anordna bokmässor och försöka ge medlemmarna bra avtal vad gäller frakter, telefoni och banker mm. Allt som kan underlätta för det lilla företaget är viktigt för oss, eftersom våra medlemmar oftast är enmansföretag eller med få anställda.

Branschens framtid

Framtiden ser ljus ut för de som kan anpassa sig till dagens snabba teknikutveckling och se lite bakom hörnet för vad som komma skall. Gårdagens gamla antikvariat med massor av osorterade titlar kommer inte att kunna göra sig gällande i en framtid. Att ha en specialisering inom ett mindre antal ämnen, och vara riktigt påläst på dessa, är numera vanligare än tidigare. Kunder söker sig gärna till någon som vet vad man talar om. Man måste också hela tiden vara uppmärksam på vad som händer ute i samhället och världen. En bok som för bara några år sedan var het, kan nu inte säljas för en bråkdel av sitt ursprungspris. Vad är egentligen en gammal bok? Är det en bok från 1970-talet, 1930-talet, 1800-talet, 1700-talet eller vad? Svara på den frågan om ni kan.

Varför Butikerna?

Som medlem i Butikerna har även vi små fått en möjlighet att göra vår röst hörd och faktiskt också kommit med en del bra idéer. Även om vi har många olika problem och arbetssätt, har det visat sig att vi även har mycket gemensamt. För oss har säkerhet, fraktavtal och försäkringsavtal varit stora och viktiga frågor.

Viktigaste frågan generellt för handeln just nu

Dagens handel måste fokusera på problemen med bankernas kortinlösenavtal och kontanthantering, samt arbeta med säkerhet. Att vara liten och få samma kostnader som att vara stor känns inte riktigt bra. Det kan få många små butiker att ta för många oriktiga risker och beslut.

www.svaf.se