medlem banner

Butikerna är en samarbetsorganisation för små och medelstora butiker inom detalj- och servicehandel i Sverige. Vi representerar många olika områden inom handeln då våra cirka 4 500 medlemmar är fördelade på 8 branschorganisationer. Vi arbetar i huvudsak med opinion, näringspolitik och medlemsförmåner.

Finalisterna i Årets Konditor 2011 utsedda

Nu är finalisterna i Årets Konditor utsedda. Det är fyra kvinnor och en man som tävlar i det svenska mästerskapet för professionella konditorer. Årets Konditor arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och finalen äger rum på Nordiska museet i Stockholm den 14 oktober i samband med Chokladfestivalen.
Årets konditor är tävlingen där Sveriges fem bästa konditorer gör upp om titeln svensk mästare i konditori. Tävlingen ger en inblick i konditorhantverket och är en uppvisning i smak, kreativitet och yrkesskicklighet. Temat för årets tävling är "Styla om ett kafferep".
– Vi har haft kafferep i århundraden och traditionen är starkt förankrad i de svenska hemmen. Med årets tema vill vi se en modern tolkning av ett kafferep på ett konditori. Finlisterna ska skapa bakverk som är innovativa både till smak och monteringsdesign och ta det traditionella hantverket bakom ett kafferep in i framtiden, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Trevåningstårta
Under den fem timmar långa tävlingen ska finalisterna skapa en trevåningstårta, en nyskapande kondisbit i 20 exemplar samt ett hemligt bakverk från en råvarukorg vars innehåll avslöjas för finalisterna kvällen innan finalen. Samtliga bakverk ska tillverkas på plats på Nordiska museet och en stor publik kommer att följa konditorerna tävlingen igenom. Skapelserna bedöms av en metodjury och en smakjury. Vinnaren tilldelas den ärofulla titeln Svensk Mästare i konditori och ett stipendium på 40 000 kronor.
– Konditoryrket är ett gediget hantverk som kräver mycket kunnande och stor skicklighet. Det är också ett utmanande och kreativt yrke. Det är roligt att se hur tävlingen haft stor betydelse för utvecklingen av konditorbranschen i Sverige. Ett exempel är hur allt fler unga, konstnärligt begåvade kvinnor söker sig till yrket. Det märks inte minst på antalet kvinnliga finalister i årets tävling, säger Martin Lundell.
De fem finalisterna i Årets Konditor 2011 är:
Lina Olsén, 23 år, från Ekeby/Bjuv. Lina driver konditori Tösabiten i Ekeby/Bjuv.
Märta Grundberg, 24 år, från Örnsköldsvik. Märta arbetar på PM bröd & sovel i Växjö.
Josefine Baummann, 23 år från Stockholm. Josefine är konditor på Chokladfabriken i Stockholm.
Fredrik Johansson, 26 år från Öland. Fredrik arbetar på Ett Bageri i Stockholm.
Martina Alm, 31 år, från Ryssby utanför Ljungby. Martina är lärare för blivande konditorer på Tranellska gymnasiet i Västerås.