Skip to main content

Sandra Lindbom från Västerås är vinnare i Mack-SM 2017

MackSM 450

Mättande mackor har idag blivit ett självklart alternativ som lunch eller middag. Den 9 november tävlade åtta finalister från hela Sverige i Mack-SM 2017 på Sthlm Food & Wine i Stockholm. Efter en intensiv finaldag kammade till slut Sandra Lindbom från Västerås hem förstaplatsen i årets tävling med mackan Local hero. Mackan var gjord på honungsbröd och var toppad med äppelcoleslaw, friterad grönkål och picklade hallon. Bakom tävlingen står branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.


”Mjukt, krämigt, hårt, sött, syrligt och salt i en och samma macka låter som en omöjlighet. Årets vinnare har lyckats kombinera en mängd intryck för både smaklökar och ögon till en imponerande helhet som får juryn att jubla. Vinnaren i Mack-SM 2017 går från att vara en lokal mack-hjälte till att inspirera hela Sverige. Grattis Sandra Lindbom med mackan Local hero!”

– Vilken finaldag vi har haft! Genom sina bidrag visade finalisterna i årets Mack-SM på både stor kunskap och ett genuint intresse för vad en trendig macka ska innehålla. Eftersom mackan är var fjärde svensks middagsalternativ känns det härligt att just årets finalister får vara med och inspirera samt påverka trenderna, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.

Vinnarmackan Local hero var gjord på honungsbröd och var toppad med äppelcoleslaw, friterad grönkål och picklade hallon. Utöver den ärofyllda titeln vinner Sandra Lindbom även 10 000 kr som får disponeras fritt i utbildningssyfte.

- Fantastiskt kul och smickrande! Att jag skulle vinna hade jag aldrig vågat hoppas på. Jag var nervös att tiden skulle bli svår att hålla, men allt satt som en smäck idag. Jag hade gjort ett eget tidsschema, som gjorde det enklare att hinna med allt. Att juryn utsåg Local hero till vinnare, en macka med råvaror från lokala hjältar, gör att jag fått ett kvitto på att jag är på rätt spår. Lokalt producerade råvaror är vägen att gå helt enkelt, säger Sandra.

Finalen av Mack-SM hölls i år för femtonde året. Under finaldagen hade varje finalist 45 minuter på sig att skapa sin macka i 20 stycken exemplar. Allt skapades på plats, förutom brödet som finalisterna fick baka i förväg.

I juryns bedömning av finalisternas mackor såg de särskilt till smaken, utseendet och hur nyskapande mackan är. Mackan ska även inspirera branschen och ska kunna säljas på ett konditori eller bageri, vilket kräver att både produktval och åtgång måste vara genomtänkt. Bakom tävlingen står branchorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

Resultat
Vinnare: Sandra Lindbom från Västerås med mackan Local hero
Andra plats: Maria Nyström från Stockholm med mackan DuraBilly
Tredje plats: Tomas Persson från Norrtälje med mackan Hickory-drömmar