Skip to main content

Du vet väl vad som gäller om reavaror?

Det är inte tillåtet att locka med låga priser om priserna inte är låga och det är varor man inte har. Så kan man enkelt sammanfatta vad som gäller för mellandagsrean. Med det menas att dels ska butiken ha haft varorna i sitt utbud under en längre tid och att priserna ska vara rejält nedsatta. Dels att reavarorna finns i ett antal som butiken bedömer motsvarar efterfrågan.

Ett annat krav är att reavarorna måste ingå i affärens ordinarie sortiment. Det vill säga, det är inte tillåtet att till exempel ta in ett tillfälligt parti tv-apparater inför jul och sälja dem på rea. Konsumenten måste ju kunna jämföra butikens ordinarie pris med reapriset. Det duger inte för butiksägaren att hänvisa till vad andra butiker tar för priser för tv-apparaterna.

Det är heller inte tillåtet att höja priset på en vara innan rean startar och sedan locka med rea på den. Då är det ju inte ett ordinarie pris.
Det är inte tillåtet att locka med reavaror om de inte finns i ett antal som butiksägaren tror motsvarar efterfrågan. Huvudregeln är varorna ska finnas tillgängliga så länge kampanjen varar. Det är företagets ansvar att göra en rimlig bedömning av efterfrågan. Har butiken misslyckats med det och varorna tar slut för fort kan butiken ”sona sina synder” genom erbjuda sina kunder en likvärdig eller bättre produkt till samma pris. Handlar det om en specifik vara som har tagit slut i butiken anses det okej om du blir erbjuden att få den nästa dag eller om ett par dagar.

Det som är absolut förbjudet är att annonsera om ett erbjudande som inte finns på riktigt och där företagets syfte är att sälja på kunden en dyrare produkt. Det kallas för otillbörligt lockerbjudande och anses som ett allvarligt övertramp av marknadsföringslagen.

Om det är så att företaget bedömer att det kommer att vara en stor efterfrågan på en produkt är det givetvis okej att sälja den om man tydligt skriver till exempel ”först till kvarn”, ”begränsat utbud”. I de fallen behöver man alltså inte erbjuda en likvärdig vara eller samma vara inom en skälig tid. Man har ju då gjort en rimlig bedömning av efterfrågan och anger det i reklamen.

Källa: Konsumentverket